The Gunners versloegen City met 4-1 in een strafschoppenserie na een 1-1 gelijkspel in het Londense Wembley Stadium.

Arsenal is de Engelse Premier League begonnen zoals het team hoopt het te beëindigen: door Manchester City te verslaan.

Arsenal versloeg City met 4-1 in een penalty shootout na een 1-1 gelijkspel op zondag en won zo de Community Shield van de voetbalbond in het Wembley Stadium, een wedstrijd die dient als een traditionele afsluiting van het seizoen.

De wedstrijd wordt meestal gespeeld tussen de winnaars van de Premier League en de FA Cup van vorig seizoen. Omdat City beide won als onderdeel van de titel-treble die ook voor het eerst de Champions League bevatte, nam Arsenal deel als tweede in de competitie en had het misschien een psychologische voorsprong gekregen op weg naar de nieuwe campagne die vrijdag begint.

Cole Palmer scoorde een doelpunt in de 78e minuut nadat hij van de bank kwam om City op voorsprong te zetten, alleen voor Leandro Trossard die scoorde met een van richting veranderd schot in de 11e minuut van de blessuretijd van de tweede helft, waardoor de wedstrijd op strafschoppen eindigde.

Kevin De Bruyne raakte de lat met een krachtige trap vanaf de stip en Rodri kreeg een poging gered door Aaron Ramsdale, waardoor Fabio Vieira de kans kreeg om te winnen voor Arsenal. De Portugese spelmaker krulde de bal hoog in de hoek.

Arsenal had de beste kansen in de 90 minuten met buiten het seizoen gecontracteerde Kai Havertz – aan de leiding met Gabriel Jesus geblesseerd – met twee pogingen van dichtbij gered in de eerste helft en Bukayo Saka die naast schoot.

John Stones had een kopbal uit een hoekschop die voor het doel van Palmer overkwam van Ramsdale.

City is de Community Shield nu in drie opeenvolgende jaren kwijtgeraakt, na te zijn verslagen door Leicester in 2021 en Liverpool in 2022.

Fabio Vieira van Arsenal viert het scoren van een penalty tijdens de strafschoppenserie [Peter Cziborra/Reuters]

Concern over Haaland

Afgezien van de pijnlijke afsluiting van de wedstrijd, zou City-manager Pep Guardiola ook een beetje bezorgd kunnen zijn dat sterspits Erling Haaland weer stil was, nadat hij vorig seizoen eindigde met één doelpunt in acht wedstrijden in alle competities.

Een positief punt voor City was echter de aanblik van De Bruyne die het laatste half uur in het veld kwam voor zijn eerste minuten sinds de Champions League-finale in juni, toen hij eraf kwam met een hamstringblessure.

Een andere was Palmer, een 21-jarige vleugelspeler die naar verwachting het komende seizoen meer speeltijd zal hebben na het vertrek van Riyad Mahrez naar Saoedi-Arabië vorige maand.

De manier waarop hij zijn kans benutte – hij kreeg een knikje van De Bruyne, sneed naar binnen op zijn linkervoet en boog een schot in de verre hoek – liet zien dat hij meer dan in staat is om zijn kans te wagen onder Guardiola.

De Kroatische verdediger Josko Gvardiol, die zaterdag voor 90 miljoen euro naar City kwam, was er niet bij betrokken.

Arsenal heeft zich versterkt door Havertz, middenvelder Declan Rice en veelzijdige verdediger Jurrien Timber aan te trekken en wordt dit seizoen naar verwachting weer een van City’s grootste titelrivalen in de Premier League. Arsenal eindigde vorig seizoen pas als tweede na een late instorting.

De wedstrijd gaf ook een vroeg teken van wat te verwachten van wedstrijdofficials in het komende seizoen, aangezien spelers en coaches een zogenaamd “Deelnemerscharter” hebben ondertekend, wat betekent dat ze strengere sancties zullen krijgen voor slecht gedrag in wedstrijden.

Arsenal-manager Mikel Arteta kreeg in de eerste helft een gele kaart omdat hij met een denkbeeldige gele kaart zwaaide nadat Rodri een tactische fout had gemaakt om een ​​ontsnapping te voorkomen. Aan weerszijden daarvan kregen twee spelers – Thomas Partey van Arsenal en Julian Alvarez van City – een gele kaart omdat ze de bal wegtrapten.