Everton organiseert nog een ontsnapping op de laatste dag in de Premier League om hun 69-jarige verblijf in de beste voetbalvlucht van Engeland te verlengen.

Leicester degradeerde slechts zeven jaar na een spectaculaire titelzege uit de Premier League, toen Everton hun 69-jarige verblijf in de Engelse topklasse verlengde door Bournemouth met 1-0 te verslaan.

Leeds keert ook na drie seizoenen in de Premier League terug naar het Championship, aangezien hun degradatie zondag werd bevestigd door een 4-1 nederlaag tegen Tottenham Hotspur.

Abdoulaye Doucoure was de held van Everton toen de Franse middenvelder in 57 minuten vanaf de rand van het strafschopgebied naar huis sloeg en een jubelend feest ontketende rond Goodison Park in Liverpool, VK.

Daarentegen was Leicester teleurgesteld toen ze ten onder gingen, ondanks hun 2-1 overwinning op West Ham.

Everton begon de middag met controle over hun eigen lot, maar zette een rauwe steun van 40.000 fans in Goodison Park door de molen voordat ze de overleving veiligstelden.

Het scoren van doelpunten was een probleem voor de mannen van Sean Dyche en ze misten de aanwezigheid van talisman-spits Dominic Calvert-Lewin.

Zelfs toen Everton de bezoekers openstelde, zorgde Bournemouth-doelman Mark Travers halverwege de eerste helft met een verbluffende redding voor Idrissa Gueye.

De Cherries verstoorden weken geleden de kansen om te overleven en weigerden te gaan liggen en het leven van de thuisploeg gemakkelijk te maken.

Marcos Senesi schoot centimeters naast voordat Yerry Mina een wanhopige laatste wanhopige uitdaging moest aangaan om de doelpoging van Dominic Solanke te blokkeren.

Travers was een late vervanger aan de kant van Bournemouth nadat aanvoerder Neto om persoonlijke redenen miste en meer heldendaden van de Ierse doelman verhinderden dat Demarai Gray vroeg in de tweede periode de score kon openen.

Als eerste toegeven zou waarschijnlijk fataal zijn geweest voor Everton, dat sinds oktober in eigen huis niet meer dan één keer heeft gescoord.

De opluchting was voelbaar toen de zoete aanval van Doucoure eindelijk de overhand kreeg op Travers.

Everton had nog een angstig half uur om uit te kijken. Jordan Pickford moest een prima redding maken om Matias Vina in de 10e minuut de gelijkmaker te ontzeggen.

Leicester deed wat ze moesten doen, want de Foxes wonnen voor de tweede keer in 17 wedstrijden.

Maar het was te weinig, te laat voor een getalenteerde ploeg die dit seizoen slecht presteerde.

In tegenstelling tot Everton heeft Leicester een arsenaal aan aanvalswapens en ze toonden de kwaliteit die ze bezitten met de openingstreffer toen Harvey Barnes een een-tweetje wisselde met Kelechi Iheanacho en kalm in de verre hoek schoof.

Wout Faes kopte net na het uur Leicester’s tweede binnen, maar op dat moment wist het thuispubliek in het King Power Stadium dat Everton aan de leiding stond en had een gunst van Bournemouth nodig die nooit kwam.

Leeds had een reeks resultaten nodig om in hun voordeel te gaan en gaf zichzelf nooit een kans, want Harry Kane opende de score al na slechts twee minuten op Elland Road.

Pedro Porro verdubbelde de voorsprong van de Spurs in het begin van de tweede helft en Kane bereikte 30 Premier League-doelpunten voor het seizoen nadat Jack Harrison er één had teruggetrokken voor Leeds.

Lucas Moura rondde de score af met vrijwel zijn laatste trap in een vijfjarige carrière bij Tottenham Hotspur.

De overwinning voor de Spurs was niet genoeg om een ​​plaats in de Europa Conference League van volgend seizoen veilig te stellen, aangezien Aston Villa Brighton met 2-1 versloeg en daarmee als zevende eindigde.

Manchester United klom boven Newcastle en eindigde als derde dankzij een 2-1 overwinning op Fulham.

In de wildste wedstrijd speelden Southampton en Liverpool met 4-4 gelijk.